9 Haziran 2012 Cumartesi

Almanya Neden Şampiyon Olmalı ?

Avrupa Futbol Şampiyonaları daima heyecanlı maçlara, sürprizlere sahne olmuştur. Bunun sebebi, turnuvaya 16 takımın katılması ve bu 16 takımın da daima kendilerince silahlarının olmasıdır. Fakat, bu takımların arasında Almanya'nın ayrıcalığı var. Zira Almanya, futbol tarihinin Avrupa bazında en köklü ülkesi diyebiliriz, tarih boyunca büyük oyuncular yetiştirip oynadıkları futbolla da daima takdir toplamışlardır. EURO 2012'ye gelecek olursak, Almanya bu sefer turnuvanın tek favorisi gözüyle öngörülüyor. Bunun haklı sebepleri var.

Almanya, 2000'lerin başından beri belirli bir yapılanmaya gitmişti. Alt yapıya büyük yatırımlar yapılmış, ülke halkı bilinçli bir şekilde futbola çekilmişti. Zira uzun yıllardır elle tutulur bir başarıları yoktu ve Almanya gibi bir ülkeyseniz bu sizin üzerinizde ciddi bir baskı yaratıyor. 2006 Dünya Kupası, tarihin gördüğü en iyi Dünya Kupalarından biri oldu, kimilerine göreyse en iyisi. Bunda, oynanan futbol veya atılan gollerden ziyade tribünlerdeki Almanya taraftarları, müthiş bir ev sahipliği anlayışıydı. Turnuva finalinin 715.000.000 kişi tarafından izlenmesi bunun en büyük göstergesiydi. Almanya, alt yapıya yaptığı yatırımın meyvelerini almaya başlıyor olacaktı ki EURO 2008'de oynadıkları futbol bunu açık açık gösteriyordu. O turnuvayı kazanamamış olmaları onların ayakta alkışlanmalarına engel olmadı. Çünkü gelecek Almanya lehine işliyordu. Mesut Özil, Serdar Taşçı, Jerome Boateng, İlkay Gündoğan, Marko Reus gibi yabancı asıllı futbolcuları Alman disiplini ile takıma muhteşem bir uyumla monte etmiş, Mario Götze, Mats Hummels, Thomas Müller, Marko Marin gibi genç yeteneklerle de adeta Alman ırkının üstünlüğünü kanıtlar nitelikte değerler kazandırmışlardı takımlarına, tarihin her döneminde olduğu gibi Almanya alt yapısı yine harika işler yapıyordu.

EURO 2012'ye gelirken, son şampiyon İspanya dahil olmak üzere tüm ülkelerin belli başlı sıkıntıları vardı. Fakat Almanya her mevkide öyle bir derinlik sağlamıştı ki, " şuradaki sıkıntı başlarına bela olacak " diyemedik, diyemedim. Ölüm grubunda olmaları bir nebze sorun yaratacak derken Hollanda'nın sürpriz mağlubiyeti, Portekiz'e karşı aldıkları - kötü futbola rağmen - galibiyet. Adeta Gary Lineker'in o meşhur sözünü açıklar nitelikteydi: " Futbol, 22 kişinin 90 dakika mücadele ettikleri ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur. " Lineker haklı olacak ki, Almanya'nın yoluna taş koyacak bir sorun şu anda gözükmüyor ve EURO 2012 için hatta önümüzdeki 10-20 yıl için onları parlak bir gelecek bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder